Amsterdam
Barbara Strozzilaan 1011083 HN Amsterdam
Nederland+31 10 307 7131info@kruso.nl
Digitale tweeling op een hoogte van 85 meter.
Samen met MKP hebben we een digitale tweeling ontwikkeld van de Filstalbruggen in Duitsland. Een webgebaseerde 3D-toepassing die brugbeheer opnieuw vormgeeft met focus op gebruikerservaring, data toegankelijkheid en technische precisie.
De digitale tweeling maakt het eenvoudig voor ingenieurs, onderhoudsteams en autoriteiten om de toestand van de brug te monitoren en te begrijpen.
De bruggen bevinden zich 85 meter boven de grond en vormen een technisch hoogstandje, maar ook een complexe structurele eenheid met gegevens uit elf thematische informatielagen. Deze zijn afkomstig van verschillende databronnen en rekenmodellen, en omvatten zowel conditiegegevens, belastingen, sensormetingen als milieueffecten.
We hebben een oplossing ontwikkeld die al deze lagen samenbrengt en een overzichtelijk geheel biedt om de informatie te begrijpen en ermee te werken. Er was behoefte aan een systeem dat zowel de complexiteit aankon als intuïtief in gebruik is.
De oplossing is een digitaal tweelingensysteem, gebouwd als een webgebaseerde applicatie met volledig gesynchroniseerde 2D- en 3D-frontend. De applicatie maakt het mogelijk om door verschillende datalagen te navigeren, die elk een deel van de toestand en structuur van de brug weergeven.
Het systeem is gebaseerd op open datastandaarden, wat het delen van informatie met externe partijen en derden mogelijk maakt. De gebruikersinterface is eenvoudig en heeft een intuïtieve navigatie waarmee men diep in de structuur kan duiken en met een paar klikken specifieke informatie kan opvragen.
Voor het eerst implementeerden we een semi-geautomatiseerde BIM-naar-Unity-import, waarmee complexe bouwmodellen konden worden omgezet in een gebruiksvriendelijke digitale ervaring. Dit maakte visualisatie eenvoudiger en creëerde een architectuur waarin alle gegevens tussen afzonderlijke modellen en interfaces stromen.
Een centraal element in de oplossing is het speciale "points-of-interest"-concept, dat conditie-indicatoren, fouten en datastromen direct in het 3D-model weergeeft. Dit biedt gebruikers realistische en overzichtelijke toegang tot gegevens zonder technische diepgang te verliezen.
Om de visie te realiseren, hebben we een breed team van specialisten samengesteld: constructie-ingenieurs, sensor- en meettechnici, ontwikkelaars, UX-designers en front- en backend-architecten. Daarnaast hebben operationeel personeel, onderhoudsverantwoordelijken en vertegenwoordigers van overheden bijgedragen met kennis, tests en feedback.
Een vroege testfase zorgde ervoor dat zowel de gebruikersinterface als de datamodellen konden worden aangepast aan nieuwe eisen en inzichten. Het iteratieve ontwikkelingsproces maakte het mogelijk om doelgericht, efficiënt en met hoge kwaliteit vanaf de eerste versie te werken.
De digitale tweeling van de Filstalbruggen is zowel een visualisatie als een actief hulpmiddel voor modern asset management. Met toegang tot actuele metingen en analyses in realtime kunnen onderhoudsplannen worden geoptimaliseerd en noodzakelijke ingrepen tijdig worden voorspeld.
Het systeem waarborgt tevens transparantie en documentatie, en maakt samenwerking over vakgebieden heen mogelijk. Door data om te zetten in besluitvormingsondersteuning is het toekomstige beheer van de brug slimmer, veiliger en duurzamer geworden.