Kruso Logo
Contacteer ons

Het Deense parle­ment.

Overname, runnen en verdere ontwikkeling van de uitvoerige Sitecore multisite portal oplossing met nieuwe projecten die bijdragen aan de deelname van burgers aan de democratie.

Het Deense parlement is de plek waar alle wetten in Denemarken worden vastgelegd en beheerd door de 179 verkozen parlementariërs en de volledige parlementaire organisatie. De administratie van het Deense parlement bestaat uit meer dan 400 medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de communicatie naar het publieke en politieke Denemarken toe en naar de burgers van het land in het algemeen.

Uitdaging

Het Deense parlement probeert de manier waarop de bevolking het parlementaire werk kan volgen voortdurend te verbeteren. Daarom hadden zij een digitale samenwerkings- en sparringpartner nodig die de beste digitale ervaring voor de burgers kon creëren. In juli 2020 werd Kruso gekozen als nieuwe digitale leverancier van het Deense parlement en mochten wij de uitvoerige Sitecore multisite portal oplossing van het Deense parlement overnemen, runnen en verder ontwikkelen. De oplossing is gebaseerd op Sitecore 9.1 en runt voornamelijk www.ft.dk, www.eu.dk en www.folketingstidende.dk , maar ook meerdere subsites en integraties van de interne systemen van het Deense parlement. Na een grondig en succesvol overnameproces in de zomer van 2020, hebben we de verantwoordelijkheid overgenomen voor de oplossing, die we momenteel runnen en verder ontwikkelen met een toegewijd team.

Langetermijnsoplossing voor Folketinget.dk

Nadat de overnamefase werd afgerond, begonnen we een roadmap voor de lange termijn te ontwikkelen. Die omvat verschillende projecten, zoals een volledige upgrade naar de recentste Sitecore-versies, nieuwe subsites, nieuwe functies en modules, slimmere integraties voor systemen van derden en de refactoring van verouderde code. Tot slot startten we met een strategisch UX- en designproces dat werkt met voortdurende optimalisatie van de gebruikerservaring van de site en de individuele services.

Een nieuwe overzichtsfunctie voor de plenaire zaal.

In januari 2021 ging een nieuw project van start voor het Deense parlement. Het idee ontstond doordat er een grafisch designer was die een 'met de hand gemaakt' overzicht behield van de zaal en de parlementariërs in hun zetels. Deze oplossing was complex en betekende dat alle wijzigingen handmatig moesten worden doorgevoerd. Als het overzicht werd veranderd, moest het uitgeprint worden om in de zaal te worden gebruikt en op de website te worden geplaatst.

Het parlement wilde daarom een automatisch gegenereerd, interactief overzicht van de zaal en de parlementariërs op basis van gegevens van de onderliggende systemen van het parlement. Daar kon je zien welke leden en ministers in welke zetels zaten voor elke vergaderdag. Bovendien moest het mogelijk zijn om de weergave te filteren op partij, commissie, kiesdistrict, burgemeesterschap enz. en om toegang te krijgen tot meer informatie, inclusief de biografie van elke persoon in de kamer.

De klant wilde een flexibele oplossing, inclusief de mogelijkheid om een overzicht te krijgen vanuit het perspectief van het podium. Beide versies van het overzicht moesten kunnen worden geprint door bijvoorbeeld de Voorzitter van het Deense parlement voor vergaderingen in de zaal. Ze wilden bovendien een weergave van statistieken waar het voor elke zitting mogelijk was om de verdeling van parlementariërs te bekijken op basis van geslacht, leeftijdsgroep, kiesdistrict, aantal jaren in het parlement en de distributie van mandaten. Het moest ook mogelijk zijn om een overzicht te zien van de zaal op de pagina's van de wetsvoorstellen. Hier moesten gebruikers kunnen zien wie aanwezig was in de zaal voor elke stemming en of zij voor of tegen stemden.

Ontwikkeling van het overzicht.

Kruso nam eerst de gewenste functionaliteit en het gewenste design voor de oplossing door met de klant. Daarna ontwierpen we een architectuur voor de oplossing in nauwe samenwerking met de klant, die de gegevens levert die de basis vormen van het overzicht. Naast de wens van de klant voor een duidelijk overzicht dat gebruikers eenvoudig kunnen begrijpen en dat voldoet aan de vereisten voor webtoegankelijkheid, was het essentieel om te controleren of de informatie die in het overzicht op de muur werd getoond correct was.

De oplossing is gebaseerd op data-extractie van de systemen van het parlement en is geïmplementeerd in React. De gebruiker kan dus de locatie zien van de parlementariërs, de overheid en de partijen in de plenaire zaal tijdens vergaderingen én de samenstelling van de parlementariërs voor een bepaalde vergaderdag bekijken.

Met het zaaloverzicht kan de gebruiker een interactief overzicht genereren voor elke vergaderdag, statistieken weergeven en het overzicht printen zonder dat dit manueel moet worden aangepast als er wijzigingen plaatsvinden. De nieuwe oplossing vereenvoudigt de administratie voor het Deense parlement en biedt een veel boeiendere en informatievere ervaring voor de gebruiker van de site.

Je kunt het overzicht van de zaal hier bekijken.

Een langdurige samenwerking.

Kruso is momenteel - en gedurende de komende 4-8 jaar - de primaire digitale partner en leverancier van het Deense parlement. Wij zijn verantwoordelijk voor het technische beheerde ontwikkeling en ondersteuning van de volledige Sitecore-gebaseerde websites van het parlement, inclusief strategische advisering, UX en optimalisaties van het design. Het parlement heeft voortdurend nieuwe projecten in de pijplijn. Voor het zaaloverzicht zijn er plannen om een versie te genereren voor het Jongerenparlement en de Noordse Raad, zodat de deelnemers weten waar ze moeten zitten in de zaal.

Contact us!

Do you have any questions on public solutions?

Get in touch with our managing director Anders Frey Birkmose.

afb@kruso.dk

+45 41 95 33 30

Ontmoet het team