Kruso Logo
Contacteer ons

De 8 belangrijkste functies die elk PIM-systeem moet hebben

Bij Kruso hebben we jarenlang e-commerce platforms ontwikkeld en daardoor hebben we veel van onze klanten geholpen bij het kiezen van het juiste systeem om productgegevens te beheren. 

Veel van onze klanten weten niet per se wat een PIM-systeem is of welke problemen het voor hen kan oplossen voordat ze met ons hebben gesproken - ze weten alleen dat ze hun productportfolio niet langer handmatig kunnen beheren. Daarom is het voor de meesten geen gemakkelijke taak om te navigeren door alle functies die PIM-systemen kunnen bieden. 

Om deze reden hebben we een lijst samengesteld van de meest essentiële functies die wij vinden dat een PIM-systeem moet hebben:

  1. Gecentraliseerde productinformatie

  Een PIM-systeem moet het mogelijk maken om alle productgegevens op één plek te centraliseren, zodat u niet verschillende systemen en spreadsheets hoeft bij te werken elke keer dat een nieuw product wordt toegevoegd. Het verzamelen van informatie zoals productbeschrijvingen, afbeeldingen, prijzen, attributen en gerelateerde documenten is een essentiële functie die elk PIM-systeem moet hebben. Wanneer u alle productinformatie op één plek hebt, kunt u consistentie en nauwkeurigheid garanderen over alle verkoopkanalen. 

  2. Flexibele datamodellen

  Een goed PIM-systeem moet de mogelijkheid bieden om flexibele datamodellen te creëren die aangepast kunnen worden aan de specifieke behoeften en productassortiment van het bedrijf. Dit maakt het mogelijk om een structuur voor de productinformatie op een logische en samenhangende manier te creëren, wat zowel het beheer als het zoeken vergemakkelijkt. 

  3. Productclassificatie en categorisatie

  De mogelijkheid om producten op een logische manier te classificeren en te categoriseren is cruciaal om de navigatie voor zowel interne gebruikers als klanten te vergemakkelijken – en zeker iets om naar te kijken wanneer u een PIM-systeem kiest. Een goed PIM-systeem kan productcategorieën opzetten en beheren en attributen en tags toevoegen voor verdere organisatie. 

  4. Meertaligheid

  Als uw bedrijf actief is in meerdere talen of markten, is meertaligheid waarschijnlijk cruciaal voor u – en daarom ook iets om naar te kijken bij het kiezen van een PIM-systeem. Sommige PIM-systemen kunnen vertalingen en gelokaliseerde inhoud verzorgen – en zo'n PIM-systeem zou ideaal zijn voor een bedrijf dat klanten in meerdere talen aanspreekt.

  5. Digital Asset Management (DAM)

  Naast productgegevens moet een PIM-systeem ook digitale activa zoals afbeeldingen, video's en documenten kunnen beheren. Dit omvat functies zoals beeldbeheer, metadata-tagging, versiebeheer en rechtenbeheer om correct gebruik en distributie van digitale activa te waarborgen.

  6. Integraties met bestaande systemen

  Een PIM-systeem is het meest waardevol als het naadloos kan integreren met andere bestaande systemen en tools, zoals e-commerce platforms, ERP-systemen en CRM-systemen. Dit vergemakkelijkt de gegevensuitwisseling en zorgt voor een samenhangend bedrijfsproces over alle systemen heen. 

  7. Workflow management

  Voor veel bedrijven zal de mogelijkheid om werkprocessen en workflows te creëren en beheren ook cruciaal zijn voor de effectieve beheer van productinformatie in een PIM-systeem. Een goed PIM-systeem moet tools bieden om gebruikersrollen te definiëren, workflowregels op te stellen en wijzigingen te volgen om controle en naleving van richtlijnen te waarborgen. 

  8. Analytics en rapportage

  Ten slotte moet een PIM-systeem de mogelijkheid bieden om de prestaties van producten en de effectiviteit van productinformatie te analyseren en rapporteren. Dit omvat functies zoals datavisualisatie, kerncijfers en aangepaste rapporten om bedrijven te helpen geïnformeerde beslissingen te nemen en hun productstrategie te optimaliseren. 

  Tijd om te kiezen

  Wanneer u een PIM-systeem kiest, is het essentieel om te overwegen welke functies u nodig heeft en welke u kunt missen - dit hangt sterk af van het type bedrijf dat u bent, welke producten u verkoopt en wie uw klanten zijn. Deze 8 functies zijn een goed begin, maar er kunnen andere functies zijn die belangrijk zijn voor juist uw bedrijf - dus wij moedigen u aan om uw behoeften goed en grondig in kaart te brengen voordat u zich op een specifiek PIM-systeem vastlegt. 

  What you should know before choosing a PIM solution

  Are you worried about having to switch PIM platforms every now and then? Or worried about outgrowing your current PIM platform down the road? This white paper explores the two main causes that lead to businesses outgrowing their existing PIM platforms.

  Here is a sneak peek of what you can expect:

  • Two key factors that lead to outgrowing your PIM

  • The problem with most PIM platforms

  • Characteristics of an ideal PIM solution

  What you should know before choosing a PIM solution

  Struct PIM white paper - what you need to know before choosing a PIM solution

   Sorry, we kunnen dit formulier niet tonen. Misschien heb je adblockers ingeschakeld?