Amsterdam
Barbara Strozzilaan 1011083 HN Amsterdam
Nederland+31 10 307 7131info@kruso.nl
De Digitale Tweeling van de Köhlbrandbrug
CustomQuake – onderdeel van de Kruso-familie, in samenwerking met de brugingenieurs van MKP en WTM, staat achter de ontwikkeling van de digitale tweeling van de Köhlbrandbrug in Hamburg. Dit pilotproject, geïnitieerd door de Hamburg Port Authority, is gericht op het digitaliseren van de traditionele, handmatige beoordeling van de staat van de brug in overeenstemming met de DIN 1076-norm. Met de toenemende leeftijd is de Köhlbrandbrug een vitale verkeersader in de haven van Hamburg, die voor grote onderhoudsuitdagingen staat.
De ambitie van het project was om een visie voor de toekomst van brugonderhoud te realiseren. Het omvatte de ontwikkeling van een meerlaags, webgebaseerd, driedimensionaal platform om een gebruiksvriendelijke interface te presenteren. Deze interface visualiseert een naadloos 3D-model, waarin alle relevante gegevens hiërarchisch zijn georganiseerd. Het project integreerde gegevens verzameld uit sensorische monitoring met meer dan 500 sensoren, samen met gegevens van Building Information Modeling (BIM), standaard inspectiegegevens volgens DIN 1076, en speciale diagnostische maatregelen, allemaal gecombineerd in een uitgebreide monitoringinspanning.
Het SmartBRIDGE Hamburg-project verbetert het onderhoud van de Köhlbrandbrug en evalueert tegelijkertijd hoe verschillende concepten toegepast kunnen worden op andere constructies. Door sensorgebaseerde gegevensverzameling te combineren met andere informatiebronnen, en deze te visualiseren in een innovatief 3D-model, werd een vernieuwde gebruikerservaring gecreëerd, die onderhoudspersoneel toegang geeft tot constant bijgewerkte gegevens over de staat van de brug. De applicatie, ontwikkeld door middel van interdisciplinaire samenwerking, slaagt erin haar complexiteit te verbergen, terwijl het specialisten zoals brugingenieurs en -inspecteurs diepgaande inzichten in de gegevens biedt, ondersteund door gebruiksvriendelijkheidstests en feedback van focusgroepen.
De integratie van verschillende heterogene databronnen in het SmartBRIDGE Hamburg-project werd uitgevoerd via een reeks interfaces naar een digitale tweeling, waar data werd verzameld en geaggregeerd. Daarnaast werd een intuïtieve, navigeerbare en gesynchroniseerde frontend ontwikkeld, die een 2D-web laag combineert met geplaatste informatie in een 3D-model. Dit maakte het mogelijk om datastromen, conditie-indicatoren, schades en dergelijke op een realistische manier te presenteren, waardoor de gebruikersinterface toegankelijk en gebruiksvriendelijk werd.
Het SmartBRIDGE Hamburg-project maakt gebruik van een gebruiksvriendelijk en intuïtief frontend-systeem, dat een duidelijke 2D-web laag combineert met diepgaande informatie in een 3D-model. Dit systeem gebruikt het "Point-of-Interest"-concept, dat een heldere en realistische weergave biedt van belangrijke gegevens zoals conditie-indicatoren, schades en dergelijke, waardoor het voor de gebruiker gemakkelijk is om te navigeren en complexe gegevens te begrijpen.
Het SmartBRIDGE Hamburg-project bestaat uit:
conditionCONTROL, een webgebaseerde applicatie voor algemeen gegevensbeheer.
arCONTROL, een Augmented Reality (AR) versie, die een diepgaande en interactieve weergave van conditie-informatie direct op locatie biedt.
Reallabor, een publieke en demonstratieve versie, die begeleide rondleidingen en spannende, becommentarieerde evenementen biedt voor een hands-on ervaring.
SmartBRIDGE Hamburg integreert traditionele inspectiemethoden met nieuwe digitale hulpmiddelen, wat een efficiënte samenvoeging en analyse van gegevens uit verschillende bronnen mogelijk maakt. Dit biedt een uitgebreide en geconsolideerde beoordeling van de staat in één enkel werkproces. Met zijn innovatieve aanpak markeert SmartBRIDGE Hamburg een belangrijke stap in de ontwikkeling van nieuwe inspectiemethoden binnen de bouwsector.