Kruso Logo
Contacteer ons

Digitaal Productpaspoort: Alles wat u moet weten

Het initiatief van de Europese Unie voor het Digitale Productpaspoort (DPP) maakt deel uit van een breder streven om duurzaamheid en circulaire economiepraktijken te bevorderen. 

We hebben een meer gedetailleerde uiteenzetting verzameld op basis van de recente updates en beschikbare informatie.

Tijdlijn en introductie

De Europese Commissie heeft plannen uiteengezet voor de invoering van het Digitale Productpaspoort (DPP) tussen 2024 en 2026 om transparantie en circulariteit te versterken door essentiële productinformatie te delen over de gehele waardeketen. 

Het initiatief vloeit voort uit de bredere Europese Green Deal en het Actieplan voor de Circulaire Economie. Het is in lijn met het voorstel voor de Verordening Duurzame Producten, dat in maart 2022 is goedgekeurd en de weg vrijmaakt voor de implementatie van het DPP. 

Waarom het Digitale Productpaspoort nodig is

De digitale Productpaspoorten hebben als doel om verschillende belangrijke aspecten te verbeteren: 

  • Bevordering van duurzame productie: Ze dragen bij aan duurzamere productie door het optimaliseren van materiaal- en energiegebruik, het verlengen van de levensduur van producten en het maximaliseren van productefficiëntie. 

  • Ondersteuning van circulaire economiemodellen: Productpaspoorten vergemakkelijken de adoptie van service- en reparatiegerichte bedrijfsmodellen en bevorderen circulaire economische praktijken. 

  • Bevordering van geïnformeerde aankoopbeslissingen: Ze moedigen consumenten aan om milieuvriendelijkere keuzes te maken en stellen hen in staat om de impact van deze beslissingen te volgen. 

  • Naleving van regelgeving waarborgen: Door het beheer van de registratie van certificeringen en normen die een product heeft behaald in de hele EU, helpen productpaspoorten bij het verifiëren van naleving van wettelijke vereisten. 

Wie wordt er beïnvloed?

Aanvankelijk richt de EU zich op de implementatie van productpaspoorten in de kleding-, batterij- en consumentenelektronicasectoren tegen 2026. De rest van de industrieën zal volgen, behalve voedsel, diervoeder en farmaceutische producten, die uitgesloten zijn van deze regel. 

Bovendien moet elk bedrijf dat een product op de EU-markt verkoopt een productpaspoort verstrekken voor zowel het afgewerkte product als de afzonderlijke onderdelen, wat betekent dat deze wetgeving, hoewel specifiek voor de EU, een wereldwijde impact zal hebben. 

Wat zijn de voordelen?

Het DPP zal merken vereisen om gegevens te verzamelen en te delen over de gehele levenscyclus van een product. Het initiatief is erop gericht om licht te werpen op de duurzaamheid en milieu-impact die verbonden zijn aan producten. 

Consumenten krijgen toegang tot informatie die hen niet alleen informeert over het product, maar ook inzichten biedt over hoe ze het gekochte item kunnen repareren en recyclen. 

Voor bedrijven biedt het toegang tot gedetailleerde informatie voor verbeterde milieuprestaties en nauwkeurige duurzaamheidsclaims. 

Van intentie tot implementatie

Met de geleidelijke uitrol van deze wetgeving moeten bedrijven zich voorbereiden op verhoogde transparantie-eisen in hun waardeketens. De exacte operationele details en de volledige omvang van de DPP zijn nog in ontwikkeling, en het is verstandig voor bedrijven om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen naarmate de wetgeving rijpt.

Een geweldig hulpmiddel voor het Digitale Product Paspoort zijn QR-codes. QR-codes kunnen op de verpakking of het etiket van het product worden geplaatst, waardoor consumenten direct toegang krijgen tot het Digitale Product Paspoort door de code met een smartphone te scannen. Wanneer de code wordt gescand, wordt de gebruiker doorgestuurd naar een website of applicatie waar ze gedetailleerde informatie over het product kunnen krijgen, die het bedrijf continu kan bijwerken en optimaliseren.

The Digital Product Passport: A guide to implementation

Maak je klaar voor het Digitale Product Paspoort met deze gids. We hebben de belangrijkste informatie voor je verzameld:

  • Kom alles te weten over het Digitale Product Paspoort en hoe het jou zal beïnvloeden.

  • Leer hoe je je productgegevens organiseert met PIM en hoe je het gebruikt met het Digitale Product Paspoort.

  • Laat je inspireren door een echte casestudy en til je bedrijf naar een hoger niveau.

Veel leesplezier!

  • The Digital Product Passport: A guide to implementation

Sorry, we kunnen dit formulier niet tonen. Misschien heb je adblockers ingeschakeld?

Wilt u meer weten?

U bent altijd meer dan welkom om contact met ons op te nemen als u vragen heeft.

Mahdi Fanidisfani

info@kruso.nl