Kruso Logo
Contacteer ons

De meest duurzame website in Nederland op basis van 8 slimme keuzes

67% minder CO2 per paginalading

Wanicare Foundation en Kruso hebben de krachten gebundeld en hebben de uitdaging aangenomen om de nieuwe website van Wanicare de meest duurzame website in Nederland te maken. Van websitehosting en laadanimaties tot kleurkeuze en zelfs projectbeheer, we hebben elke bewuste beslissing genomen die we konden met betrekking tot de planeet. Als gevolg hiervan stoot de nieuwe wanicare.com 67% minder CO2 uit per paginalading dan de oude site.

Een geïntegreerde aanpak om onze duurzame ambities te bereiken

In de maanden dat we aan dit project hebben gewerkt, hebben we verschillende eenvoudige maar effectieve technieken ontwikkeld om de milieueffecten van de site te verminderen. We hopen dat door deze technieken te delen, we meer mensen kunnen inspireren om duurzaam te denken in de digitale wereld:

  1. Groene energie: Terwijl veel webhostingbedrijven 100% groene energie gebruiken, gingen we een stap verder met wanicare.com gehost door Leafcloud, waar de restwarmte van servers de gebouwen verwarmt waarin ze zich bevinden.

  2. Dicht bij de gebruiker: De afstand die gegevens moeten afleggen beïnvloedt de emissies, net zoals fysiek transport. De servers van Leafcloud zijn strategisch geplaatst in de buurt van de meeste bezoekers van Wanicare, wat de dataroutes minimaliseert.

  3. Moderne beeldformaten: We gebruiken AVIF en WEBP, moderne beeldformaten die aanzienlijk kleiner zijn dan PNG en JPEG, voor alle afbeeldingen op de site van Wanicare.

  4. Verlies accepteren: Onze WEBP-afbeeldingen zijn van 95% kwaliteit, wat voor gebruikers nauwelijks te onderscheiden is van volledige kwaliteit, maar tot 6 keer kleiner is - een snelle winst voor duurzaamheid zonder negatief effect voor websitebezoekers.

  5. Geen video: Het weergeven van video's op websites veroorzaakt een enorme hoeveelheid gegevensbelasting. Dit veroorzaakt niet alleen meer emissies dan nodig, het maakt de site ook langzamer, wat de gebruikerservaring schaadt. Daarom kozen we vanaf het begin voor een site die alleen op afbeeldingen is gebaseerd.

  6. Minimaal JavaScript: Veel sites gebruiken inefficiënt JavaScript om functies te implementeren die kunnen worden afgehandeld door native HTML of CSS, wat onnodige codebelasting op elke webpagina veroorzaakt. Door volledig gebruik te maken van de functies die door de nieuwste HTML- en CSS-specificaties worden geboden, konden we een grondig moderne look en feel implementeren met bijna geen JavaScript-code.

  7. Kleurkeuze: Zelfs de kleuren die op een website worden gebruikt, kunnen de emissies beïnvloeden! Op moderne smartphoneschermen verbruiken donkerdere kleuren minder energie om weer te geven dan lichtere kleuren. Daarom gebruikt onze mobiele site meer donkergroen dan wit, zodat minder energie wordt gebruikt om de site op telefoons weer te geven.

  8. Online vergaderingen: Hoewel gegevensoverdracht emissies kan veroorzaken, is het nog steeds veel minder dan fysiek reizen per auto of zelfs trein. Daarom vinden alle vergaderingen over de ontwikkeling van de website online plaats.

Voor meer inzichten over hoe we digitale duurzaamheid aanpakken of als u vragen heeft over onze methoden, bezoek dan onze duurzame website of neem contact met ons op.

Over Wanicare Foundation

Wanicare Foundation werkt in West-Java, Indonesië, aan de zorg voor bijna 500 wilde dieren vanuit het Cikananga Wildlife Center. Deze dieren variëren van orang-oetans, krokodillen, beren tot vele vogelsoorten en luipaarden, en komen voornamelijk uit de illegale dierenhandel of hebben hun habitat verloren. Wanicare werd in 2009 opgericht door Willemijn Eggen om het Cikananga Wildlife Center te herbouwen en te helpen met de missie om wilde dieren en natuur te beschermen. Vandaag de dag werkt een team van bijna 30 mensen, waaronder verzorgers, dierenartsen en onderwijswerkers, dagelijks in Cikananga om voor de dieren te zorgen, vrijlatingen uit te voeren en aan conservatieprojecten te werken, waardoor het een toonaangevend centrum voor conservatie en onderwijs is.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Anouk Maat

info@kruso.nl