Kruso Logo
Contacteer ons

Wanicare lanceert nieuwe website

Door Roel Jansen, PR & Fondsenwerving bij Wanicare.

Wanicare heeft onlangs een nieuwe website ontwikkeld die aansluit bij de doelstellingen van de stichting: het behoud van de wereld. Nu hebben we deze eindelijk gelanceerd!

Vandaag de dag leven we in een sterk gedigitaliseerde wereld, en het gebruik van onze laptops en smartphones vormt een groeiende belasting voor ons milieu. Met elke klik, social media weergave, AI-prompt of digitale aankoop worden CO2-emissies gecreëerd, wat ons milieu schaadt en de wilde dieren die we als Wanicare beschermen beïnvloedt.

Een voorbeeld van deze groeiende problemen is dat datacenters in Nederland momenteel meer elektriciteit verbruiken dan heel Amsterdam, dat is meer dan 4% van alle elektriciteit in Nederland! Met het toenemende gebruik van sociale media, AI en andere internetbronnen moeten we onze benaderingen veranderen en wellicht onze gewoonten heroverwegen.

WanicareWanicare's duurzame reis naar digitalisering

Onze oplossingen

Nu hebben we onze nieuwe website gelanceerd, en met de geweldige hulp van digitaal bureau Kruso hebben we een website gecreëerd die het milieu minimaal belast. Met dit project willen Wanicare en Kruso bijdragen en vooral laten zien dat tastbare resultaten door elke organisatie kunnen worden overgenomen om hun digitale voetafdruk te verkleinen, door gebruik te maken van slimme en moderne oplossingen.

Stap 1: Welke slimme en moderne oplossingen?

Kruso bouwt bijvoorbeeld de website met afbeeldingen die automatisch worden gecodeerd in AVIF- en WEBP-formaten, wat resulteert in een fractie van de mainstream formaten zoals PNG- of JPEG-afbeeldingen. Door ze te gebruiken op 95% van de kwaliteit betekent dat, hoewel niet te onderscheiden van een afbeelding van volledige kwaliteit, de bestandsgrootte 6x kleiner is.

De website maakt gebruik van een minimum aan JavaScript, wat relatief inefficiënt is. Door optimaal gebruik te maken van de functies die de nieuwste HTML- en CSS-specificaties bieden, konden we een volledig moderne look en feel implementeren met bijna geen JavaScript-code.

Kleurgebruik is ook belangrijk. We gebruiken donkerdere, minder felle kleuren die minder energie vergen om op beeldschermen weer te geven dan lichtere kleuren. Daarom heeft de website donkere groentinten in plaats van fel wit, waardoor er minder energie wordt gebruikt om de site op apparaten weer te geven.

Stap 2: Echt groene hosting door LeafCloud

Maar al deze slimme codering en engineering moet ergens in een datacenter worden gehost, en daarom werken we met LeafCloud. Op hun server vereist de nieuwe website slechts ongeveer 4 watt om te draaien, wat zich vertaalt in een geschatte 2,5 kg CO2 per jaar. Maar daar stopt het niet: LeafCloud hergebruikt de restwarmte van zijn servers direct om woonruimtes te verwarmen, en vermindert daarmee de uitstoot van gasgebruik, waardoor de Wanicare-website een netto vermindering van 7 kg CO2 per jaar realiseert. Dit betekent dat de al zeer kleine voetafdruk van de Wanicare-website volledig wordt gecompenseerd, wat bijdraagt aan ons doel om de meest duurzame website mogelijk te creëren.

LeafCloud toont aan dat er altijd duurzame opties zijn, ook als het gaat om datacenters. Hoewel veel traditionele datacenters zich inspannen om over te schakelen op schonere energie, blijven CO2-emissies het milieu beïnvloeden door het toenemende gebruik van sociale media, kunstmatige intelligentie en streamingdiensten.

Veranderen we de wereld? 

Het is zeer waarschijnlijk dat we de wereld niet veranderen met de Wanicare-website, maar we geloven dat deze website een beetje inspiratie kan bieden en bewustzijn kan creëren voor andere organisaties, omdat hun digitale voetafdruk niet altijd top-of-mind is.

Aangezien onze websitepraktijken door vrijwel elke organisatie kunnen worden overgenomen, is er een groot potentieel:

- Door CO2-neutraal te zijn, besparen we ongeveer 3,5 kg CO2 per jaar alleen al voor de hosting vergeleken met meer traditionele datacenters, ervan uitgaande dat zij groene energie gebruiken. En de nieuwe voetafdruk is ongeveer 7x kleiner vergeleken met onze oude website. Met alleen al 6 miljoen websites in Nederland, berekent het potentieel zich tot miljoenen kilogrammen CO2 per jaar.

- En dat is voordat de daadwerkelijke paginaweergaven worden berekend: een snelle controle met Carbon Calculator toont aan dat de nieuwe Wanicare-website ongeveer 4x efficiënter is per paginaweergave vergeleken met de gemiddelde paginaweergave. Gebaseerd op de gemiddelde internetgebruiker in Nederland die ongeveer 20 pagina's per dag bezoekt, is dit een totale jaarlijkse potentiële besparing van 76 miljoen kg CO2 als soortgelijke verbeteringen worden gerealiseerd – dat is het equivalent van 1,1 miljoen zonnepanelen!

Stap 3: Wat kun jij doen?

Allereerst is Wanicare een bescheiden stichting die een betere wereld wil creëren voor wilde dieren in Indonesië. Sinds Wanicare bijna 15 jaar geleden begon, hebben we ons ook gericht op educatie en bewustwording, en we hopen dat ons kleine websiteproject hetzelfde kan doen. Als zodanig kunnen we je inspireren om twee eenvoudige dingen te doen:  

  1. Praat met je collega's binnen je organisatie en gebruik mogelijk de Website Carbon Calculator om een discussie te starten over de digitale voetafdruk van je digitale kanalen.   

  2. Zoals met zoveel dingen gaat het om gedrag. AI-toepassingen, sociale media en surfen op het web hebben allemaal een milieueffect, dus gebruik ze verantwoord: Voor jou, de komende generaties en voor alle dieren die op aarde leven. 

Als je vragen hebt of meer wilt weten over ons websiteproject of de Wanicare Foundation, neem dan contact met ons op. https://www.wanicare.com/en-EU/contact-us/ 

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Mahdi Fanidisfani

info@kruso.nl