Kruso Logo
Contacteer ons

Introductie tot WCAG 2.2: Nieuwe richtlijnen voor webtoegankelijkheid

Naarmate digitale diensten zich ontwikkelen, volgen de toegankelijkheidseisen. Is jouw weboplossing klaar?

Met de bijgewerkte aanbevelingen voor webtoegankelijkheid worden hogere eisen gesteld aan bedrijven. Kleine aanpassingen, zoals grotere knoppen en eenvoudigere navigatie, kunnen een wereld van verschil maken voor je gebruikers. Maar wat betekenen de nieuwe regels voor jou? Lees verder om inzicht te krijgen in de belangrijkste wijzigingen. 

Wat is WCAG?

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines, en het is een reeks aanbevelingen voor webtoegankelijkheid opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Dit zijn de meest gebruikte aanbevelingen voor wetgeving rond webtoegankelijkheid, en W3C brengt regelmatig nieuwe aanvullingen uit naarmate er nieuwe behoeften ontstaan. 

  

Binnenkort zal er nog meer nadruk worden gelegd op het creëren van toegankelijke, gebruiksvriendelijke websites die voldoen aan de behoeften van iedereen, ongeacht beperkingen. WCAG 2.2 is al uitgebracht, en in 2025 wordt verwacht dat de Europese norm EN 301 549 zal worden bijgewerkt met de nieuwste aanbevelingen. Voor zowel private als publieke bedrijven die actief zijn binnen de EU, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen. Op dit moment is EN 301 549 gebaseerd op de aanbevelingen van WCAG 2.1, maar een bijgewerkte versie wordt naar verwachting volledig geïmplementeerd in 2025, dus het is verstandig om nu al te beginnen met de planning. 

Hier is een overzicht van de nieuwe WCAG 2.2-regels die naar verwachting in de wetgeving zullen worden opgenomen in 2025:

  1. 2.4.11 Focus Not Obscured

    Deze richtlijn vereist dat het focus-element van een gebruiker niet verborgen mag worden achter andere inhoud op de pagina, zoals cookie-banners en pop-upberichten. Dit zorgt ervoor dat gebruikers die met een toetsenbord navigeren altijd kunnen zien waar hun focus is. 

  2. 2.5.7 Dragging Movements

    Om de gebruikerservaring te verbeteren, moeten sleepbewegingen op aanraakschermen vervangbaar zijn door eenvoudigere alternatieven. Dit helpt gebruikers die moeite hebben met het uitvoeren van complexe vingerbewegingen op mobiele apparaten. Bijvoorbeeld bij video's, waar je de schuifregelaar heen en weer kunt slepen – het moet ook mogelijk zijn om naar een specifiek punt te spoelen met slechts één muisklik. 

  3. 2.5.8 Target Size

    Deze richtlijn stelt een eis aan de grootte van interactieve elementen zoals knoppen en links. Ze moeten minstens 24x24 pixels groot zijn, wat gebruikers met motorische beperkingen of degenen die met grote vingers op kleine schermen navigeren, helpt. 

  4. 3.2.6 Consistent Help

    Wanneer hulpopties, zoals chatfuncties of FAQ's, beschikbaar zijn op een website, moeten deze consistent zijn over de hele site. Dit zorgt ervoor dat gebruikers altijd hulp kunnen vinden, ongeacht waar ze zich op de site bevinden. 

  5. 3.3.7 Redundant Entry

    Gebruikers moeten dezelfde informatie niet meerdere keren hoeven in te voeren. Bijvoorbeeld, als een gebruiker zijn adres al heeft ingevoerd in het bezorgveld, moet het systeem deze informatie opslaan zodat deze niet opnieuw hoeft te worden ingevoerd in het factureringsadres. 

  6. 3.3.8 Accessible Authentication

    Bij authenticatie (bijvoorbeeld inloggen) moeten gebruikers met cognitieve of motorische beperkingen oplossingen kunnen gebruiken zonder wachtwoorden te onthouden of complexe taken uit te voeren. Alternatieven zoals biometrisch inloggen of wachtwoorden die via e-mail of SMS worden verzonden, worden aanbevolen. 

Wie moet zich aanpassen aan de nieuwe WCAG 2.2 richtlijnen?

Publieke instanties zijn sinds 2016 verplicht om te voldoen aan de toegankelijkheidseisen van WCAG 2.1, en ze moeten nu beginnen met het bijwerken van hun digitale oplossingen in overeenstemming met versie 2.2. 

  

Vanaf 2025 zullen deze vereisten ook gelden voor een breed scala aan private bedrijven onder de European Accessibility Act (EAA). Deze wet zal e-commercebedrijven, banken, transportaanbieders, mediaplatformen en andere dienstverleners die afhankelijk zijn van digitale platforms omvatten. Voor deze bedrijven is het cruciaal om nu te beginnen met het aanpassen van hun digitale oplossingen om mogelijke sancties te voorkomen en de toegankelijkheid voor alle gebruikers te verbeteren. Voor veel private bedrijven is webtoegankelijkheid een onbekend gebied, en het kan lang duren om het correct te implementeren. 

Webtoegankelijkheids-wetgeving 2025Kennis

Laat het over aan de professionals

Sinds 2016 heeft Kruso talloze publieke instanties geholpen bij het waarborgen van webtoegankelijkheid op hun platforms, en we staan klaar om je platform te beoordelen. Neem contact met ons op voor hulp bij het klaarstomen van je digitale oplossingen voor de toekomstige toegankelijkheidseisen!Â