Kruso Logo
Contacteer ons

Webtoegankelijkheid voor beginners

Het kan ingewikkeld lijken, maar laten we het samen ontrafelen.

Laten we eerlijk zijn – wetten over webtoegankelijkheid kunnen aanvoelen als een doolhof van technische termen en verwarrende afkortingen. Maar gooi de handdoek nog niet in de ring! We zijn hier om het voor je op te splitsen, door de rommel heen te snijden en te focussen op wat echt belangrijk is. 

Woordenlijst webtoegankelijkheid

  1. World Wide Web Consortium (W3C)

    Een internationale organisatie die werkt aan de ontwikkeling van webstandaarden. 

  2. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)

    Een set richtlijnen, gemaakt door W3C, die een breed scala aan aanbevelingen omvat voor het toegankelijker maken van webinhoud. De nieuwste gepubliceerde versie is WCAG 2.2. 

  3. EN 301 549

    De Europese norm voor digitale toegankelijkheid, inclusief de volledige set aanbevelingen in WCAG 2.1 en nog een paar extra richtlijnen. De norm wordt echter verwacht te worden bijgewerkt met de nieuwe aanbevelingen in WCAG 2.2 in 2025. 

  4. Web Accessibility Directive (WAD)

    Een EU-richtlijn die in 2016 is aangenomen en eisen stelt aan webtoegankelijkheid in de publieke sector. De wet vereist dat de betrokken organisaties de richtlijnen in EN 301 549 volgen. 

  5. European Accessibility Act (EAA)

    Een EU-wet die in 2019 is aangenomen en die vereist dat een reeks private bedrijven voldoet aan toegankelijkheidsnormen. De EAA wordt van kracht op 28 juni 2025. De wet vereist dat de betrokken bedrijven de richtlijnen in EN 301 549 volgen. 

Inzicht in de toegankelijkheidswetten

De Web Accessibility Directive (WAD) richt zich voornamelijk op websites en applicaties van de publieke sector. Maar het spel verandert met de introductie van de European Accessibility Act (EAA). Vanaf juni 2025 zal een bredere reeks private bedrijven ook verplicht zijn om toegankelijkheidsmaatregelen te implementeren. 

De EAA dekt specifiek producten en diensten waaronder: 

  • Computers en besturingssystemen 

  • Geldautomaten, ticket- en incheckmachines 

  • Smartphones 

  • TV-apparatuur gerelateerd aan digitale televisiediensten 

  • Telefoniediensten en gerelateerde apparatuur 

  • Toegang tot audiovisuele mediadiensten zoals televisie-uitzendingen en gerelateerde consumentenelektronica 

  • Diensten gerelateerd aan lucht-, bus-, spoor- en waterpassagiersvervoer 

  • Bankdiensten 

  • E-boeken 

  • E-commerce 

Deze bedrijven moeten voldoen aan de normen die zijn vastgelegd in EN 301 549. De nieuwste versie, EN 301 549 V3.2.1, is voornamelijk gebaseerd op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, gepubliceerd door het World Wide Web Consortium (W3C). 

Introductie tot WCAG 2.2: Nieuwe richtlijnen voor webtoegankelijkheid Nieuws | Kennis

Blijf up-to-date

Zoals vermeld heeft W3C al een bijgewerkte versie van hun aanbevelingen gepubliceerd, genaamd WCAG 2.2. Deze updates worden naar verwachting in 2025 opgenomen in een nieuwe versie van EN 301 549. Het is dus verstandig om nu al aan de slag te gaan met deze komende vereisten. WCAG 2.2 introduceert bijvoorbeeld nieuwe richtlijnen met betrekking tot de grootte en afstand van interactieve elementen op je website – denk aan knoppen en links. Uiteraard is deze eis ontworpen om mensen met handicaps zoals trillende handen en artritis te helpen. Maar laten we eerlijk zijn – we hebben allemaal wel eens de frustratie gevoeld van vingers die te groot lijken bij het proberen te drukken op de kleine knoppen op onze smartphoneschermen. 

WebtoegankelijkheidWhitepaper

Nog steeds nieuwsgierig?

Als je nog meer wilt weten, of als je je vragen nog niet beantwoord hebt gekregen, kun je onze whitepaper over webtoegankelijkheid lezen. Het gaat dieper in op het geven van een volledig overzicht van de essentiële informatie, evenals andere nuttige informatie over hoe je toegankelijkheid in je eigen voordeel kunt gebruiken. Download de whitepaper op de gelinkte pagina.Â