Kruso Logo
Contacteer ons

Webtoegankelijkheid

Toegankelijk design verbetert niet alleen de ervaring voor gebruikers met een beperking – het creëert waarde voor iedereen.

Waarom is webtoegankelijkheid belangrijk?

Vanaf 2025 moeten alle EU-landen toegankelijkheidseisen voor digitale platforms implementeren, waardoor het voor bedrijven cruciaal wordt om aan de geldende normen te voldoen. Een toegankelijke website verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar versterkt ook je merk, vergroot je bereik en vermindert het risico op juridische gevolgen.

Webtoegankelijkheid is een voordeel voor iedereen. Een betere structuur, intuïtieve navigatie-elementen en geoptimaliseerd ontwerp maken je website gebruiksvriendelijker, wat leidt tot hogere conversies en meer betrokkenheid.

Webtoegankelijkheid: Een compleet overzicht

Voor veel private bedrijven is webtoegankelijkheid volledig onbekend terrein. Daarom hebben we alle essentiële kennis op één plek verzameld, zodat u eenvoudig en snel aan de slag kunt met de noodzakelijke veranderingen vóór de deadline in juni 2025.

Blader door ons whitepaper voor een volledig overzicht en om inzicht te krijgen in enkele van de belangrijkste toegankelijkheidseisen, evenals wat uw bedrijf kan profiteren van het implementeren van webtoegankelijkheid.

(tip: het loont de moeite!).

Download

    Sorry, we kunnen dit formulier niet tonen. Misschien heb je adblockers ingeschakeld?

    E-commerceWij geloven dat de beste commerce-oplossingen worden gecreëerd door een sterke zakelijke focus, de juiste technologieën en het vermogen om de betrokken personen te activeren.

    Webtoegankelijkheid in e-commerce

    Vanaf 2025 geldt webtoegankelijkheid ook voor webshops, wat betekent dat gelijke toegang voor alle gebruikers gegarandeerd moet worden. Niet-naleving kan leiden tot juridische sancties, maar het draait vooral om het creëren van een betere en meer inclusieve klantervaring.

    Een toegankelijke webshop maakt het voor alle klanten gemakkelijker om te navigeren en te winkelen. Dit voldoet niet alleen aan de wettelijke eisen, maar versterkt ook de onderneming. Duidelijke navigatie-elementen, goed gestructureerde content en een gebruiksvriendelijk ontwerp vergroten het vertrouwen in je merk en kunnen nieuwe klantsegmenten aantrekken.

    Door webtoegankelijkheid te prioriteren, zorg je ervoor dat je commerce-oplossing toekomstbestendig is en tegelijkertijd een soepelere en meer inclusieve ervaring biedt voor iedereen.

    Web accessibility in short

    Digitaal ontwerpMet design als fundament en de gebruiker in het middelpunt, creëren we intuïtieve en visueel aantrekkelijke oplossingen die het publiek boeien en resultaten opleveren.

    Toegankelijk design zorgt voor betere digitale ervaringen

    Bij Kruso verenigen we design en webtoegankelijkheid om digitale oplossingen te creëren die voor iedereen werken. Een intuïtief ontwerp met duidelijke navigatie-elementen, goed leesbare typografie en hoog contrast zorgt ervoor dat gebruikers eenvoudig informatie kunnen vinden en je platform kunnen gebruiken, ongeacht hun vaardigheden of hulpmiddelen.

    Wij ontwerpen altijd met toegankelijkheid in gedachten, zodat jouw oplossing niet alleen aan de wettelijke vereisten voldoet, maar ook de gebruikerservaring verbetert, je bereik vergroot en je merk versterkt. Met een digitaal platform dat vanaf het begin inclusief is, creëer je waarde voor zowel gebruikers als de onderneming.

    6 Belangrijke aandachtspunten voor webtoegankelijkheid:

    1. Toegankelijk ontwerp

      Zorg ervoor dat je website compatibel is met hulpmiddelen zoals schermlezers door correcte HTML-semantiek te gebruiken, tekstalternatieven voor afbeeldingen aan te bieden en een logische leesvolgorde te handhaven.

    2. Navigeren met toetsenbord

      Maak je website volledig navigeerbaar met alleen een toetsenbord. Interactieve elementen moeten toegankelijk zijn zonder een muis te gebruiken.

    3. Kleurcontrast

      Zorg voor voldoende contrast tussen tekst, elementen en achtergrond om de leesbaarheid voor alle gebruikers, inclusief slechtzienden, te verbeteren.

    4. Alternatieve inhoud en tekst

      Bied alternatieven zoals video-transcripties, audiobeschrijvingen, toegankelijke PDF-bestanden en beschrijvende alt-teksten voor afbeeldingen om verschillende gebruikersbehoeften te ondersteunen.

    5. Responsief ontwerp

      Creëer een platform dat zich naadloos aanpast aan verschillende apparaten en schermformaten, zodat de bruikbaarheid op desktops, tablets en smartphones wordt gegarandeerd.

    6. Testen en continu leren

      Test je website regelmatig met geautomatiseerde tools, handmatige controles en feedback van gebruikers met een beperking. Cultiveer een cultuur waarin je hele team de toegankelijkheidsnormen begrijpt en ondersteunt.

    De 4 principes van webtoegankelijkheid

    Waarneembaarheid zorgt ervoor dat content door alle gebruikers begrepen kan worden. Dit betekent dat afbeeldingen en grafische elementen tekstbeschrijvingen moeten hebben, tekst leesbaar moet zijn met goede contrasten en schaalbaarheid, en dat audio- en videocontent ondersteund moet worden door ondertiteling of transcripties.

    Hanteerbaarheid betekent dat alle functies en interactieve elementen gemakkelijk te gebruiken moeten zijn. Navigatie moet zonder muis kunnen werken, knoppen en links moeten duidelijk en intuïtief zijn, en tijdsgebonden acties moeten vermeden worden zodat gebruikers in hun eigen tempo kunnen interageren.

    Begrijpelijkheid zorgt ervoor dat inhoud en functionaliteit eenvoudig en intuïtief zijn. De taal moet duidelijk en gemakkelijk te lezen zijn, instructies moeten helder zijn, en gebruikers moeten kunnen voorspellen hoe een actie op de website hun ervaring beïnvloedt.

    Robuustheid betekent dat een website moet werken op verschillende apparaten, browsers en hulpmiddelen zoals schermlezers. De technologie moet up-to-date zijn en compatibel met nieuwe digitale oplossingen, zodat alle gebruikers een stabiele en toegankelijke ervaring krijgen.

    Hoge webtoegankelijkheid biedt:

    1. Betere gebruikerservaring

      Een website die eenvoudig te gebruiken en te navigeren is voor alle gebruikers.

    2. Meer verkeer en hogere conversiepercentages

      Verbeterde SEO zorgt voor meer verkeer, en gebruiksvriendelijkheid verhoogt conversies.

    3. Efficiënte prestaties en zelfbediening

      Optimaliseer de prestaties van je website en maak zelfbediening mogelijk voor meer gebruikers, waardoor de behoefte aan support wordt verminderd.